Taiteen keräilijät kertovat teosvalinnoistaan

Taiteen keräilyharrastus on jälleen valloillaan. Pian avautuu lukuisia kesänäyttelyjä ympäri maata. Mutta miten onnistuneita teosvalintoja tehdään?

Kåiran teoskokoelmasta
Kåira kerää taidetta | Kåira


Taiteen keräilyharrastus jälleen valloillaan - taiteen keräilijät kertovat teosvalinnoistaan

"Aamuisin luen lehden ja katselen taulut, siinä päivän aloitus. Taiteen keräilyharrastus tuo mukavaa kulttuurifiilistä sinne kotimökkiin."
Kankaisten tilan näyttelyseinä| Kåira
Kankaisten tilalla kesänäyttely| Kåira
Kåira

Kåira: Voin paljastaa, että itsekin keräilen taidetta. Huomaamattani vuosien mittaan siitä kehkeytyi keräilyharrastus.

En ole edes laskenut montako teosta omistan, enemmän kuin kymmenkunta. Miten on Pikseli Piekäinen, miten teoshankitoja pitäisi handlata?

Pikseli Piekäinen

Pikseli Piekäinen collectors`assistant: Suosittelen kyllä pientä järjestelmällisyyttä, että listaat hankinnat, keneltä ostit, mihin hintaan, minä vuonna ja myös valokuvat teoksista kannattaa ottaa, myös kääntöpuolelta niin on sitten dokumenttia vaikka vakuutuksia varten. Eräs rouva kirjoitti kuulakärkikynällä näitä tietoja teoksen kääntöpuolelle, puiseen kiilakehykseen.

Minusta tuntuu, että ihmisillä suurin pohdinta on teoksen valinnassa ja ostamaan ryhtyminen!

Miten valitsen taideteoksen? Menenkö tunne edellä vai järkipäätöksellä?

Kåira: On mukava palata muistelemaan viime kesän teosostajia ja heidän valitsemiaan teoksia. Tässä postauksessa on teosostajien minihaastatteluja ja muutaman teoksen tilaajan kommentteja ja esittelen myös joitakin omia teoshankintojani.

Ja teosostoa harkitsevalle on monia uusia mahdollisuuksia tulevanakin kesänä, niistä vinkkaa postauksen lopussa Pikseli Piekäinen ja esittelee myös verkossa olevia teosmyyntipaikkoja eli hyviä teosapajia.

Viime kesänä eli kesällä 2020 osallistuin useisiin näyttelyihin ja kun postitin ostajille teosmyyntiasiakirjoja, sain haastatella sähköpostin kautta teosostajia.

Nyt saat kuulla mitä muutamat näistä teoksen ostajista miettivät, kun valitsivat teosta.

Millaisia teoksia ihmiset ostivat ja mikä oli se juttu teoksessa, että juuri se hankittiin?

Kaikilla oli vähän erilaiset mietteet teosvalinnan suhteen.

P. Piekäinen: Yhteinen piirre näyttäsi olevan se, että päätös tehtiin nopeasti! Aina ei tarvita pitkää harkinta-aikaa. Jokainen teos on uniikki ja jos jää kauaksi aikaa miettimään niin se menee. Päätöksen tekemisessä auttaa myös kohtuullinen hintataso ja parhaimmassa tapauksessa teos pitää arvonsa ja sillä saattaa olla tulevaisuudessa arvonnousu edessä, riippuu tietysti olosuhteista.

Kåira: Huomasin myös yhden yhteisen piirteen, monille ostajille teoksen sisällöstä löytyi omaan elämään sopivaa sisältöä, toi mieleen jokin muiston, elämäntapahtuman tai muulla tavalla kuvasi mennyttä tai nykyistä elämäntilannetta. Tarinallisuuden kautta löytyi yhteys teokseen ja se oli ratkaiseva tekijä, kun päätös teoksen hankinnasta tehtiin.

Taiteen keräilyharrastuksella on monta ulottuvuutta

Kesänäyttelystä Kankaisten tilalta Hämeenlinnasta eräs teoksen mukaansa napannut oli Seppo.

Vekkulivasikka | Kåira
Vekkulivasikka

Seppo kertoo teosvalinnastaan ”Vekkulivasikka”: Kuva on kiva ja hauska. Meni jo lahjaksi Äidilleni. Äitini asuu nykyisin Valkeakoskella ja on kotoisin Etelä -Pohjanmaalta Isoostakyrööstä. Hän on 88-vuotias. Koulutukseltaan Hän on karjakko. Käynyt koulun Orisbergin kartanossa.

Tullut sen jälkeen töihin tänne Hämeeseen Sääksmäelle. Rapolan kartanoon. Ja jäi sille reissulle, kun Isäni löytyi siitä harjun toiselta puolelta. Hänellä on nyt sitten kaksi lehmätaulua. Se edellinen on Taina Harsian tekemä.

Hän oli kovin tyytyväinen ja iloinen nyt saamastaan hauskasta uudesta taulusta. Tästä taulusta tulee Hänelle paljon iloa, kun eri sairaudet ovat vaivaamassa. Terveisin ja Kiitoksin! Seppo K.

Toinen teokseni nimeltä ”Catsonit” löysi myös uuden kodin ja seinän, Leena kertoo, miksi valitsi tämän teoksen:

Kiitos kivasta taulusta, aihe ns osui ja upposi heti kun olin sen ensimmäisen kerran nähnyt ja tänään se oli sitten PAKKO ostaa!

Poikani nimi on Jussi ja todennäköisesti taulu päätyy hänen seinälleen.


Catsonit  | Kåira
Catsonit

Taiteella sisustaminen

Taiteella sisustamisen voi aloittaa myös julisteilla ja korteilla.  Satu lähetti kuvia sisustuksesta mökiltään ja nimesi projektinsa ”Naivistit pikkulassa”.  Hän hankki sinne yhden lehmäjulisteistani.

Satu kertoo projektistaan:

Taulu pääsee keksimääni omaan ”Naivistit pikkulassa -taideprojektiin”. Eli remontoin mökin ulkovessan ja maalasin seinät kauniilla lemmikin sinisellä. Halusin, että vessassa olisi jotain hyvää mieltä tuovaa ja että sieltä pois tullessa olisi ihmisillä hymy huulilla.

Niinpä olen keräillyt erilaisia naivistisia kuvia, kehystänyt ne erivärisillä kehyksillä ja aion laittaa niiden viereen seinälle myös teosten tiedot, kuten taidenäyttelyssä. Näin vieraamme saavat myös ikään kuin vahingossa mökkireissulla tietoa naivistitaiteilijoista. Ja tarkoitus olisi vaihtaa sinne ensi kesänä uusia tauluja, jolloin siellä saa taas uusia elämyksiä! Toivottavasti taulusi huussin seinällä ei tunnu loukkaavalta, minusta se on rento tapa tuoda taidetta lähelle arkea ja tuoda iloa elämään!

Kåira: Ei todellakaan tunnu loukkaavalta, taulun voi pistää mihin haluaa ja Satu on luonut kivan ympäristön ja minikokoisen näyttelyn ilahdutamaan arkea. Olisi kyllä kiva tehdä kyselytutkimusta siitä, miten monella on vessassa taidenäyttely?


Sarin taidepikkula
Sarin taidepikkula

Kåiran lehmäjuliste | Kåira
Kåiran lehmäjuliste

Ja keräilijäksi ryhtyi myös Tapio!

Mikä teoksessa vaikutti siihen, että valitsit sen?

Aihe sopii tuliaiseksi eräälle tutulle, hyvä nimi  ”Sylvi ja Salli”.

Sylvi ja Salli, rakukeramiikkaa
Sylvi ja Salli

Muu seikka: Tuliaisen edullinen hinta vaikutti ostohetkellä eniten (pihiys).

Oletko taiteen keräilijä, onko sinulla jo ennestään taiteilijoiden teoksia? En ole keräilijä, mutta kodissa on muutama taideteos

Onko tämä lahjaksi hankittu? Kyllä, mutta kohde on auki vielä?

Kiitos sinulle vastauksista, saanko julkaista lyhennelmän kotisivuillani? Kyllä saat.

Lopuksi: olen naivistien suosija, ja mielelläni edistämässä teidän töitänne.

t. Tapio Hämeenlinnasta

Joskus tarvitaan tilaustyö

Sitten haastattelin pitkän linjan keräilijäystävääni Ritua ja tapasimme hänen kodissaan.

 Kåira: Ritu, olet hankkinut pitemmän ajan kuluessa teoksiani eri tekniikoilla. Viime kesänä Ritun kokoelmaan tuli teos ”Syntymäpäivät”. Millaista taidetta keräilet?

Syntymäpäivät | Kåira
Syntymäpäivät


Ritu: Kerään herkkää taidetta mutta myös naivistista. Olen seurannut Kåiran taidetta alusta saakka ja naivistinen on antanut sekä Kåiralle että katsojalle mahdollisuuden olla leikkimielinen.

 Kåira: Mihin olet sijoittanut teoksia?

Ritu: Kotiini eri tiloihin.

 Kåira: Tein sinulle yhden tilaustyön – haluatko kertoa siitä, mitä halusit kuvaan?

Ritu: Halusin kuvaan sisarukseni mutta ajatuksena oli että kaikki olisivat teoksessa lapsia, joten päädyin siihen että jokainen kuvattaisiin valokuvasta iältään 4-12 vuotiaana. Teosta on pidetty onnistuneena ja leikkisänä. Teoksen nimeksi tuli ”Lapsisisarukset”.

Tilaustyö Ritulle  | Kåira
Tilaustyö Ritulle

 Kåira: Ritun teostilaukseen teetin teoksesta myös pienen määrän isokokoisia kortteja.

P. Piekäinen: Kommentoin tähän että taiteilijan suostumuksella näin voidaan tehdä. Tekijänoikeudet kun jää myyntitapauksessakin taiteilijalle, ne eivät siirry teoksen ostajalle.

 

Erilainen yllätyslahja jouluksi

Kåira: Syksyllä minuun otti yhteyttä Jaana. Hän lähetti kuvan jo kauan sitten tekemästäni stucco lustro hevosmaalauksesta. Se oli hänelle rakas ja on kulkenut hänen mukanaan vuosikymmeniä, pieniä kolhuja vain on tullut kehykseen. Itse en enää muista kaikkia maalaamiani teoksia, edes kuvia ei ole kaikista jäljellä.

Nyt Jaana halusi tilata teoksen joululahjaksi puolisolle ja sen piti säilyä yllätyksenä. Sain monipuolista aineistoa teosta varten, siihen tuli mukaan perheen lemmikit myös.

Teos oli saajalleen mieluinen.

Jaana: Taulu pääsi makuuhuoneeseen sänkyä vastapäätä. Se on ihana ja Vesa tykkäsi kovasti! Kerrotaan heti, kun teos on nimetty.

Teos on nyt nimetty. Se on 'Rengon Ilmapurjehtijat'.

Tilaustöiden teettäjät saavat aina itse nimetä teoksen.

Rengon ilmapurjehtijat
Rengon ilmapurjehtijat tilaustyö Kåira

Millaista taidetta kerään itse?

Kerään mielellään tuttujen taiteilijoiden teoksia, jotka tunnen joko samoista taiteilijapiireistä, opiskeluajoilta tai osuu vain kiinnostava teos näyttelyssä sopivasti kohdalle.

En ole edes laskenut montako teosta omistan, enemmän kuin kymmenkunta.

Minulla pääkriteeri valinnassa on se, että teos kokonaisuutena on puhutteleva ja kiehtova. Se ei tyhjene yhdellä katsomisella.

Viimeisin hankintani on nykytaideteos työhuonemyynnistä Sami Korkiakoskelta. Ensin kyllä mietitytti, miten se sopii muuhun sisustukseen ja naivististen maalausten joukkoon. Mutta se pelko oli turha, se löysi heti paikkansa ja se on todella miellyttävä katsella.

Näin pienessä koossa näytöllä ei välity teoksen tunnelma.

Nimetön/Sami Korkiakoski
Nimetön/Sami Korkiakoski

Ihania teoksia seinilläni on myös Annukka Grönlundin Hellyyden kipeät, Marjaana Orkonevan Sankarimummo surmaa lohikäärmeen, Pirkko Pullinen-Valtosen Luonto tulee lähelle, Helvi Mustosen Tonttutyttö ja virtuoosimaisen Kai Halmesvaaran plain air-maalaus Lempäälän maisemista.

Onhan minulla pari tinga tingaakin, toinen löytyi Iittalan naivisteilta ja toinen Riihimäen taidemuseolta. Tässä oli osa mun teoksista ja saatan vielä muutamia hankkia…

Taiteen keräilijä saa olla näyttelytunnelmissa myös kotona

Vaikka minulla on omia teoksia seinillä näyttelyiden välisinä aikoina säilytyksessä, on kiva omistaa oma pysyvä teosvalikoima ihan itsellä. Se on kuin olisi jatkuvasti omassa taidenäyttelyssään.

Teosten paikkoja voi vaihdella ja eri huonetiloissa on erilainen valo ja teoskin näyttää erilaiselta. Aamuisin luen lehden ja katselen taulut, siinä päivän aloitus.

P Piekäinen: Just näin, taiteesta saa nauttia joka päivä. Mä niin fanitan tuota Seppo Fräntiä joka keräsi Kiasman verran taidetta kotiinsa. Onneksi tuo museo otti omaperäisen kokoelman hoiviinsa ja Sepolle tuli asuntoon vähän väljempää… Sepon kokoelmanäyttely Hullu rakkaus nyt Lappeenrannan taidemuseossa.

Hana Hossu, studiomanager: Nyt alkaa jälleen kuuma näyttelykesä ja uudet teokset menevät näyttelyihin. Tänä kesänä Kåira on mukana Kankaisten tilalla Hämeenlinnassa, Iittalan naivistien Aulashopissa, Patina-galleriassa Jyväskylässä, Pato-galleriassa Kuusankoskella ja loppusyksylle on alustavasti varattuna muutamia näyttelyjä myös.

Näyttelytiedotteet aukioloaikoineen on nähtävillä Näyttelykiertue-sivulla ja teosgalleriaa nyt saatavilla olevista teoksista. Tervetuloa teoskatselmuksille, ostoksille ja löytämään iloa taiteesta omaan kotiin.

Tutustu Kåiran näyttelykiertueeseen


Teoksen voi ostaa myös verkossa

P Piekäinen: Teosostoista haaveilevalla on ilouutinen kun myös verkossa voi selata taideteoksia.

Rouva taiteilijatar Kåiralle on avautunut uusia teosmyyntimahdollisuuksia verkossa toimivissa taidemyynneissä. Taiteen keräilijä voi tehdä hankintoja näin myös kotoa käsin ja miettiä ostosta rauhassa. Kåiran teoksia on  teosmyynnissä Taikossa, jossa on 6 teosta, Himassa ja pian avautuvassa Artiossa. Teokset voi hankkia heidän palvelunsa kautta.

Kåiran studiokaupassa on myynnissä  näyttelyiden väliaikoina kotisäilytyksessä viivähtäviä teoksia.

Toivon mitä parhaimpia ja iloisia teoslöytöjä teille lukijoille ja ehkä uskaltaudut hankkimaan taidetta, sen ensimmäisen teoksen, tänä kesänä, omalle seinälle.

Jos mietinnässä on tilaustyö, siihen löytyy ohjeet täältä: Tilaustyöt

Tilaustyöt | Kåira


Categories: : taidetyylit, taiteen keräily