Teosostajien mansikkakesä

Huikea taidekesä takana ja rohkeat ostivat näyttelyistä taidetta kotiinsa. Piekäinen haastatteli heitä.

Teosostajien mansikkakesä

Hullun huikea taidekesä on takana, huikeat lämpölukemat, poutaiset päivät ja monet kesäajan näyttelyt. Teoksiani oli Kankaisten marjatilalla Hämeenlinnassa, Iittalan naivisteilla, Pato Galleriassa Kuusankoskella, Patina Galleriassa Jyväskylässä ja jotkut rohkeat ostivat näyttelyistä kotiinsa taidetta.

Keräilyvastaava Pikseli Piekäinen sai haastatteluun muutamia teosostajia ja tässä heidän mietteitään. Ehkä heidän tarinansa rohkaisevat sinuakin teoshankintaan.

Teosostajan haastattelu

Piekäinen haastattelee teosostajaa


Pikseli Piekäinen

Piekäinen: No niin, aloitetaan! Eräs teosostaja Turusta, Saara löysi teoksen ”Tenttiin lukija”.

Mikä sinua kiehtoi tässä hauskassa kissateoksessa?

Teoksien hankkiminen on kivaa!

Tenttiin lukija kehyksissä
Tenttiin lukija| Kåira

Saara kertoo:  Teoksessa on kissa ja kirja. Kolmen kissan omistajana ja bibliofiilinä koin teoksen heti puhuttelevaksi. Olen ikään kuin puolivahingossa alkanut hankkia kotiin taidetta, jossa on jollain tapaa kissoja mukana. 

Myös teoksen nimi Tenttiin lukija tuntui omalta, koska olen ikuinen opiskelija ja suoritan tälläkin hetkellä opintoja avoimessa yliopistossa, eli tenttiin lukeminen on tuttua.   

Ystäväni näkivät teoksen ensin ja lähettivät siitä minulle kuvan. He sanoivat, että heille tuli minut mieleen Tenttiin lukijasta. Oikeassa olivat, pidin taulusta heti, kun näin sen puhelimen ruudulla. 

Paluumatkalla mökiltä ajoimme sitten Kankaisten kartanon kautta, jotta voisin käydä katsomassa taulua. Eihän se pelkäksi katsomiseksi jäänyt, vaan teos lähti matkaamme.

Piekäinen: Oliko mielessäsi nimenomaan naivistinen teos?

Saara: Naivistinen taide on pitkään kiinnostanut minua ja olen seurannut taidekenttää sivusilmällä. Naivistinen taide sopii mielestäni hyvin puutalokotiimme, jossa seinät ovat vähän vinot, räsymatot ovat rytyssä ja kaikki on vähän heikunkeikun.

Elämässä pitää olla värejä, leikkimieltä ja lystikkyyttä. Tulen heti hyvälle tuulelle, kun katselen kotona seinällämme naivistisia teoksia. Mielestäni kodista kannattaa tehdä inspiroiva hyvän tuulen paikka, jossa mielikuvitus saa siivet. Naivistinen taide sopii tähän yhtälöön kuin nakutettu.

Piekäinen: Kyllä, lystikkyyttä pitää olla elämässä. Entäs seuraava rohkea teosostaja, mikä teoksessa kolahti niin että se tuli hankittua itselle?

Teoksien hankkiminen on kivaa!

Lempeä kesä| Kåira

Keneen kolahti ”Lempeä kesä”?


”Teoksen aihe sopi elämääni: kuvasta tuli mieleeni vaimoni ja minä, sateenkaaren päässä, josta löytyy aarre ja sitähän me ja 21-vuotinen parisuhteemme on. Teoksen koko oli juuri sopiva ja sille oli mielessä heti paikka mökkimme seinällä. Tulen siitä hyvälle tuulelle.

Olemme vaimoni kanssa taiteen keräilijöitä. Vaimolta malli tulee jo kotoa, ja osa teoksista onkin tullut meille appivanhemmilta. Meillä on sekä kotona, että mökillä eri taitelijoiden teoksia.”


Piekäinen: Niinpä, teosostamisen malli voi tulla lähipiiristä tai tuttavilta. Kiitos haastattelusta Minna, myös Turusta.


Teoksien hankkiminen on kivaa!


Lempeä kesä lähikuva


Teoksien hankkiminen on kivaa!

Teoksien hankkiminen on kivaa!


Mummot mustikassa| Kåira

"Mummot mustikassa" oli Soilille se juttu!

Piekäinen: Mikä teoksessa vaikutti siihen, että valitsit sen? 

Soili:  Aihe sisälsi omaan elämääni vahvasti kuuluneita elementtejä: mustikkametsä ja lehmät, ja olen myös mummo. Kaikki oli työssä niin tuttua.    

Siinä on kiva värien käyttö, tyyli miellytti silmää. Työ saa hyvälle tuulelle. Työ henkii positiivisuutta.

Se on sopivan kokoinen, jotta löydän  sille paikan.

En ollut aikeissa ostaa itselleni taulua, mutta se kolahti ja ”työ oli ostettava” itselle iloksi.

Olen aiemmin ostanut muutaman taulun, muutaman huutokaupoista ja muutaman suoraan taiteilijan näyttelystä.

Olen parina kesänä ollut tyttären mukana ollut naivistien näyttelyssä, sillä hän on ammattikuvittaja ja houkutteli mukaan. Näyttelyissä huomasin, että naivisteillakin on monenlaisia tyylejä, ja sieltä löytää todella upeita ja taidokkaita teoksia, joten mielelläni voisin tulevaisuudessakin käydä näyttelyissä.


Piekäinen: Kiitoksia haastattelusta! Olette olleet rohkeita hankkimaan omia teoksia. Niistä on iloa sitten vuoden ympäri. Mutta teosostot vaatii rahaa ja aina ei ole koko summa koossa. Voisiko silloinkin tehdä teoshankinnan? Entä jos lainaan teoksen?


Entä jos lainaan teoksen?Piekäinen: Jos ei halua kerralla maksaa koko teoshintaa, teoksia voi myös lainata. Iittalan naivistien näyttelyssä on lainattavien teosten esittely ja myös Pato Galleriassa Kuusankoskella.

Kåira: Pato Galleriasta minulta hankittiin taidelainalla ”Koirakenraali Basset”, onnittelut sen uudelle omistajalle. 

Koirakenraali Basset


Suoran ostamisen lisäksi heillä on aina vaihtoehtona taidelaina. Se on käytännössä osamaksu teoksesta ja siinä on mahdollisuus myös palauttaa teos – silloin tosin menettää lainakuukausien maksut.

Piekäinen: Ok, tuo on hyvä huomio, että teoksen voi myös palauttaa myyjälle takaisin missä vaiheessa tahansa ennen kuin se on täysin maksettu.

Kåira: Kävimme Kuusankoskella paikan päällä tutustumassa vanhan tehdasmiljööseen tehtyä labyrinttimäistä taidetilojen sokkeloita. Kuusankosken ruukilla on useita erilaisia näyttelyitä limittäin ja lomittain.

Entisten tuttujen näyttelypaikkojen lisäksi oli hyvä uusi tuttavuus tuo Pato Gallerian galleristit Vesa ja Amanda Kuusankoskella, heillä on todella innostusta taiteeseen ja ammattitaitoista galleriatoimintaa.

Piekäinen: Ja ja, täysin olen samaa mieltä. Ja muuten, taidelainalla voi hankkia teoksia myös Taikosta, joka toimii virtuaalisesti netissä. 

Kåira: Minulla on siellä jotakin teoksia myös myynissä, niin ja myös omassa verkkokaupassani, Kairanstudiokaupassa.

Teosten mansikka-aika on ympäri vuoden!

Mansikka-aika Kåiranstudiokaupassa| Kåira


Näyttelyputki jatkuu talvinäyttelyissä!

Teoksien hankkiminen on kivaa!

Kåira: Pakkasin teoksia ja muita jouluisia tuotteita Naivistit Iittalassa joulunäyttelyyn ja Villa Armaksen joulunäyttelyyn. Nämä kumpikin näyttely kestävät useita kuukausia, ei vain joulunaikaa, joten oli pakattava mukaan joulukorttien lisäksi muitakin kortteja, mm. emäntäkortteja.

Joulunäyttely Art Fridassa Helsingissä on myös uusi galleriatuttavuus. Siellä on nyt pari näyttelyä peräkkäin, tein sinne vähemmän naivistisia teoksia.

Teoksien hankkiminen on kivaa!

Suunnitelmia tulevaan kesään


Kåira: Tässä kohdin alkaa olla mietittynä ensikesän näyttelysuunnitelma, alustava sellainen. Näyttelypaikkoja kyllä riittäisi kun riittäisi teoksia! Koetan vähitellen tehdä uutta pientä teosvarastoa, josta voin valita sopivia kuhunkin näyttelyhakuun.

Piekäinen: Ja pohdinassa on tulevat maalausteemat. Niitäkään ei tarvita periaatteessa montaa, kun niistä voi ammentaa paljon.

Ihmisiä selvästikin ilahduttavat teokset, jotka liittyvät omaan elämään.

Kåira: Näitä kuvia haluan tehdä lisää ja laajentaa aihepiiriä.

Taiteilija on maalatessaan jo vuorovaikutuksessa teoksen katsojan kanssa-  Maalaan aiheita, joihin katsoja voi samaistua.

Ja jotakin uutta on tulossa.

Iittalan naivistien päänäyttely on jälleen mukana näyttelylistallani ja sinne haluan viedä uudistuneet visioni. Niistä kerron sitten myöhemmin lisää.

Piekäinen: Tässä sitten jälleen on luovittava eteenpäin ja tehtävä valintoja.

Sait myös kutsun Iittalan naivistien päänäyttelyyn ensi kesälle 2022.

Kåira: Joo, olin iloinen siitä, että Veikko Halmetoja valitsi minut mukaan. Haluaisin mennä sinne uudistuneena taiteilija, vaikka uudistuminen tuntuu vaikealta. On sanottava joillekin asioille ja teemoille hitaat jäähyväiset.

Piekäinen: Jos sinulla on joku Kåiran tekemä teos, voit laittaa kuvia seinältäsi ja vaikka vähän kuulumisia tännepäin, niitä on aina kiva lukea!


kairantaidestudio@gmail.com
Categories: : taidetyylit, taiteen keräily