Kun haluat kehittyä taiteilijana, kannattaa panostaa myös suunnitteluun ja myös arviointiin. Suunnittelu vähentää myös stressiä.
Taidesuunnittelua uuteen vuoteen
Mihin otat suunnan ensi vuonna?
Kun haluat kehittyä taiteilijana, kannattaa panostaa myös suunnitteluun ja myös arviointiin. Suunnittelu vähentää myös stressiä ja voit arvoida miten moneen näyttelyyn resurssisi riittävät. Esittelen tässä joitakin suunnittelualustoja, joita käytän myös itse. Suunnittelu näyttää myös sen, missä kohdin on aikaa pitää taukoa.
Voit copypastella ottaa suunnittelupohjat täältä.
”Miten vuosi meni” suunnittelupohja loppuvuoteen
Tätä pohjaa voit käyttää takautuvasti vuoden tapahtumien katselmukseen ja arviointiin. Jos toimit myös somessa, Instagramissa, kirjoitat blogia ym. voit tehdä niistä myös yleiskatsauksen onko postaukset olleet sun taidetyötä tukevia. Varaa tähän joku tunti aikaa, se ei ole hukkaan heitettyä.
Huomioi myös listan viimeinen kohta, joka käsittelee itsensä palkitsemista tehdystä työstä. Se on tärkeää ja tiedät itse parhaiten mikä olisi kivaa ja tuntisit itsesi onnistujaksi.
Me käydään syömässä näyttelykuljetuksista vastaavan kanssa näyttelyiden lopuksi, se tuntuu mahtavalta kun projekti on ohi. Myös toisten taiteiljoiden kanssa tapaamiset ovat kivoja.
Tämän taiteilijan työn ei tarvitse olla pelkkää raadantaa vaan myös iloa tuottavaa, inspiroivia kohtaamisia ihmisten kanssa, uusien ajatusten kehittelyä.
Sain kivan viestin Damien Hirstin sähköpostilistalta
Kiitos aidosta rakkaudestasi ja tuestanne
Jatka sitä, mitä osaat parhaiten ja
Jatka valosi jakamista siellä
Ystävällisin terveisin
Damien Hirst
Viesti on lyhyt mutta sympaattinen. Hirst on suunnittelun ja toteuttamisen mestari. Hän luo suuria kokonaisuuksia ja isoja näyttelyjä. Hänellä on myös laaja taustatyön tekijöiden joukko. Ei se olisi hassumpaa jos olisi muutama assistentti huolehtimassa käytännön asioista. Toisaalta kun tekee itse, ei tarvi neuvotella kuin yhden henkilön kanssa.
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Vanha sanonta mutta todella helpottaa oman taidetyön tekemistä.
Kun valmistautuu ja suunnittelee, työt sujuu sujuvasti ja pystyt toteuttamaan näyttelykokonaisuuksia vähemmällä stressillä. Suunnittelussa hahmottuu mihin voimavarojesi pitäisi riittää suunnitteluvuotena. Miten monta näyttelyä on buukattuna, paljonko tarvitaan teoksia, entä oheistuotteet?
Suunnittelupohja ”Taideprojektit”
Toinen paperi on nimeltään Taideprojektit, tämä on mun tärkein suunnitelupohja. Olen käyttänyt tätä laajempaa suunnittelupaperia nyt 4 vuotta, viides vuosi on alkamassa. Sen hyviä puolia on, että koko vuoden näyttelyprojektit ovat näkyvillä ja niihin tarvittava teosmäärä. Kirjoitan projektipaperia päivänkirjanomaisesti ja käsittelen vain taideasioita.
Projektipaperin alkuun kirjaan oman taiteen vuositavoitteeni, jota erityisesti pitäisi huomioida. Tällä hetkellä minulla on fokuksessa taidetyylini ja aiheideni uudistaminen. Otan käyttöön myös uuden tekniikan, jonka myötä uusi aihepiiri on helpompi ottaa haltuun.
Aina kun avaan tämän tiedoston, nämä asiat näkyvät ensimmäiseksi ja muistan huomioida niitä.
Voit tallentaa suunnitteluun myös vuoden aikana ilmaantuvat uudet ideat. Suunnittelupohja on käytössäsi koko vuoden ja voit tallettaa siihen päiväkirjanomaisesti ja oman tyylisi mukaisesti ideoita, taidetöiden edistymistä, sinua kiinnostavia taideilmiöitä, taidehankinta paikkoja.
Aluksi päätin tehdä kirjauksia vain maanantaisin mutta nyt teen niitä aina silloin kun on muistiinmerkittäviä asioita ja tapahtumia. Vuodessa voi kertyä yli sata sivua. Seuraan myös itseä kiinnostavia taidetapahtumia ja taiteilijoita ja ylipäätään liikehdintää taiteessa.
Jos haluat tietoa mitä tapahtuu ulkomailla, suurissa taidemyyntipaikoissa, ala seurata näiden toimijoiden lähettämiä uutiskirjeitä. Samalla pysyy kielitaito yllä ja taidesanastosi kehittyy. Googlen gmail tarjoaa myös toiminnon, jolla se kääntää automaattisesti viestien sisällöt suomeksi ja takaisin lähtökieleen.
Ja vuoden lopussa, voit lukea Taideprojekti-paperiin kirjoittamasi asiat ja saat kokonaisuudesta uuden kuvan seuraavaa vuotta varten.
Uusi ”Taidehedelmäpuu”
Uusin kokeiltava visuaalinen tavoitepohja on ”Taidehedelmäpuu”, johon voit piirtää niin monta oksaa kuin sinulla on erilaisia projekteja. Minulla on niitä ensi vuodelle 4 erilaista ja ne kaikki liittyvät taiteeseen. Sama ydinpuu Taide, jossa 4 erilaista toiminta-aluetta. Suunnittelen esim. uutta kirjajulkaisua ja mietin, mitä alan tarjota verkkotaidemyyntiin.
Kokeilin aikaisemminkin jonkinlaista tavoitepuuta eli tavoitteiden kuvaamista visuaalisesti mutta en jäsennellyt oksia riittävästi ja kokonaisuus oli pikemmin sekava kuin organisoiva. Nykyisen uuden puun toivon toimivan paremmin.
Punaiset hedelmät on mun tulevia näyttelyjä. Jokaiseen palloon kirjaan mun tulevan näyttelyn. Teen jokaisesta pallosta oman paperin, johon liitän kaikki teosnimet, oheistuotteet, mitä tulen tarvitsemaan. Myös voin arvioida, voinko viedä osan teoksista toiseen näyttelyyn.
Kun suunnittelee visuaalisesti, vapautuu liian orjallisesta ja lukujärjestysmäisestä verkosta, joka pikemminkin vangitsee elämän suorittamiseksi. Sitähän ei kukaan halua.
Liian tarkat ja yksityiskohtaiset viikko- ja kuukausisuunnitelmat eivät toimineet minulla koska kasasin liikaa tavoitteita ja en pysynyt niiden tahdissa. Se toi aina alakuloa kun huomasin, että asioita jäi tekemättä ja toteutumatta ja jouduin käyttämään energiaani tilanteen korjaamiseen ja oman mindsettini buustaamiseen, että ei se mitään... Enää en halua velloa tässä ristivedossa.
Visuaalinen tavoitepuu on mukavampi. Siihen voi lisätä saavutettuja tavoitteita kuin hedelmiä puuhun. Ei ole mitään pakkoa tai epäonnistumisen pelkoa, teen sinne ”hedelmän” jos haluan.
Piirrän puuhun erikseen lehtiä ja nimeän ne, jos on joku toimija, olosuhde tai muu fasiliteetti, joka tukee ja auttaa mua hedelmän luomisessa. Näitä tukevia ja avustavia toimijoita kannattaa ottaa mukaan, tarvikkeiden toimittajat, kehystäjät, korttien painofirmat, kuljetukset jne.
Luo kokonaiskuva!
Tärkeitä suunnittelussa on kokonaiskuvan saaminen koko vuodesta. Sen voit tehdä sellaisella tavalla joka on sulle paras. Onnea sinulle tulevaan vuoteen! Luota itseesi. Jotakin uutta ja ennaltasuunnittelematonta voi ilmaantua, seuraat sun tähteäsi!
Tilaa Taidebrunssi-uutiskirje omaan sähköpostiin!